Atıl Aydınlatma

atil-logos
Ara
Close this search box.
2-min

TEKNİK BİLGİLER

Led Aydınlatma

Aydınlatma Nedir?

Aydınlatma, çevrenin ve nesnelerin görünebilmesi için belli ölçülerde görsel algılamaya uygun şekilde tasarlanmış ışık uygulamasıdır.
Sağlıklı bir aydınlatma için; bulunduğu ortamın rengi, tavan yüksekliği, çevrenin doluluk oranı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak homojen dağılan ve uygun lux değerlerine sahip ürünler seçilmelidir.

LED Aydınlatma Nedir?

LED Aydınlatma Teknolojisi, enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED kelime anlamı olarak Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot)’un baş haflerinden oluşmaktadır.

LED Aydınlatmanın Özellikleri:

  1. Enerji tüketimini normal aydınlatma ürünlerine göre LED Lambalar, %60 ile %80 arasında enerji tasarrufu sağlar.

  2. LED lambaların kullanım ömrü minimum 8 ile 10 yıl arasında değişmektedir.

  3. 1 Adet LED lamba 10 adet florasan lamba ile eş değerdir.

  4. LED lambalar ortam şartlarına uyumlu olduğundan uzun süre çalışsa dahi etrafına ısı yaymaz ve çıplak el ile dokunulduğunda dahi el yakmaz.

  5. LED Lambalardan yayılan ışık diğer lambalara göre daha canlı ve daha verimlidir.

  6. LED lambalar uzun ömürlü olduğu için diğer lamba gruplarına göre daha ekonomiktir.

  7. LED aydınlatma yarı iletken özellikte olup, maddeleri silikonludur.

  8. LED aydınlatma farklı açılarda ışık verecek şekilde üretilmektedir.

LED Aydınlatma Terimleri

Işık Akısı

Bir ışık kaynağının her doğrultu da verdiği toplam ışık miktarıdır. Işık kaynağına verilen elektrik enerjisinin, ışık enerjisine dönüşen kısmıdır. Buna kullanılan armatürün verimi de denilebilir. Işık Akısının birimi lümendir.

Aydınlatma Şiddeti

Birim yüzeye düşen ışık akısı toplamına aydınlık şiddeti denir. Bir ışık kaynağının her doğrultuda verdiği ışık seviyesini belirler. Aydınlık şiddetinin birimi lükstür. Aydınlık şiddeti, 1 Lm değerindeki ışık akısının 1 m2 yüzeye eşit yayılmış şekilde düştüğü durum da 1 lx değerindedir.

CRI

(Color Rendering Index, Renk Sunum İçeriği):

Renk sunumu bir ışık kaynağının cisimlerdeki renk üretimidir. 0-100 arasında değerlendirilir. 100 en canlı rengi gösterir. 80 CRI’lık bir ışık kaynağı 60 CRI’lıktan daha canlı ışık verir.

Etkinlik Faktörü (e)

Işık kaynağının etkinlik faktörü, kaynaktan çıkan toplam ışık akısının kaynağın gücüne oranıdır. Birimi lümen/watt (lm/w) dır.

CIE

Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (Commission Internationale de L’eclairage)

Algı ve renk sıcaklığı ilişkisi

Renk sıcaklığı ortamda bir ambiyans yaratmakla birlikte sizin duvar, mobilya ve objelerinizi görünür kılmasında da yardımcı olur. Soğuk tonlu renklerle donatılmış bir mekanda sıcak ışık kullanılması renklerin soluk ve cansız görülmesine sebep olabilir. Tam tersi sıcak ton renklerde donatılmış bir mekanda soğuk ışık kullanılması doğru bir yaklaşım olmaz. Bu sebeple objelerin, ortamın görünümü aydınlatma ışığının kalitesine bağlıdır. Ortamda bulunan renkler ışık renk sıcaklığı seçimini dolaylı olarak etkiler. Akıllı bir seçim ortam ambiyansını değiştirmekle kalmaz, güzel görünümler de yaratır.

IP KORUMA SINIFI

Koruma Derecesi : Aydınlatma armatürlerinin toza, katı cisimlere ve suya, neme karşı dayanıklıklarının göstergesidir. IP koruma sınıfları Avrupa Elektro-Teknik Standartlar Komitesi ( CENELEC ) tarafından muhafazalı elektrik ürünlerinin çevresel şartlara olan dayanıklılığını standartlaştırmak amacıyla geliştirilmiştir. Uluslararası kabullere göre IPX1X2 kodları ile gösterilir. Koruma derecesindeki ilk rakam (X1) katı cisimlere, ikinci rakam (X2) ise suya karşı koruma derecesini gösterir.

Birinci Rakam – Katı Cisimlere Karşı Olan Koruma Derecesi

0 : Herhangi bir koruma yok.
1 : 50mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek : Elle yanlışlıkla dokunmak)
2 : 12mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek: Parmaklar) 3 : 2.5mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek: Bir el aleti, tel, kablo vb. )
4 : 1mm’ den büyük çapa sahip katı cisimlere karşı korumalı (Örnek : El aleti, ince tel, kablo )
5 : Toza karşı sınırlı koruma ( Üzerinde aşındırıcı toz birikimi olmamalı )
6 : Toza karşı tam korumalı

İkinci Rakam : Sıvılara Karşı Olan Koruma

0 : Herhangi bir koruma yok
1 : Dikey olarak damlayan suya karşı koruma ( Örnek : Buğulanma )
2 : 15 derece dikey açıyla püskürtülen suya karşı koruma
3 : 60 derece kadar olan dikey açıyla püskürtülen suya karşı koruma
4 : Her yönden ve açıdan püskürtülen suya karşı koruma ( sınırlı koruma )
5 : Her yönden ve açıdan düşük basınçlı su jetine karşı koruma ( sınırlı koruma ) 6 : Basınçlı su jetine karşı koruma
7 : 15 cm ile 1 m arasındaki suya daldırıp çıkarmaya karşı koruma
8 : Su altında uzun süre kalmaya karşı koruma

Renk Sıcaklık Seçimi

Renk sıcaklığı Kelvin olarak ifade edilmektedir. Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz dönemlerinde gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanmaktadır. Mum ışının verdiği turuncu-sarı yada amber rengi ışık sıcak beyaz olarak olarak adlandırılmaktadır. Yapay ışık kaynaklarında renk sıcaklığı genellikle 2500 ile 8500 kelvin derece aralığındadır.

Sıcak Beyaz Işık (2500-3300 Kelvin)

2500-3300 kelvin renk sıcaklıkları “sıcak ışık” olarak kabul edilir. Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar. Genellikle yatak odaları ve yaşam alanlarında kullanılır.

Doğal Beyaz Işık (4000-4500 Kelvin)

Sıcak ışık rengi evlerde genel kabul görmesine rağmen, doğal beyaz ışıkta tercih edilebilmektedir. Doğal beyaz ışık 4000-4500 Kelvin renk sıcaklığındadır. Yeşil, beyaz ve mavi tonlarla dekore ortamlarda doğal beyaz ışık tercih edilir. Kişilerde ve çalışanlarda enerjik ve ferahlatıcı bir ruh hali yarattığı için ofis ve ev-ofislerde tercih edilir.
Aynı zamanda, 4000 – 4500 Kelvin renk sıcaklığındaki ışık detay görmemizi destekler ve nesnelerdeki kusurları daha kolay görmemizi sağlar. Bu sebeple temizliğin önemli olduğu yerler, makyaj odalarındaki aydınlatmalarda faydalıdır.

Soğuk beyaz ışık (5000-6500 Kelvin)

Teknik olarak bakıldığında 5000 – 6500 Kelvin ışık yaz güneşinin Kelvin derecesidir. Çalışma ortamlarında soğuk beyaz ışık iş verimliliğini artırabilir, konutlar dışında ofislerde, garajda, mücevher mağazasında, deri ve ayakkabı mağazalarında, gümüş objelerin sergilenmesinde, spor alanlarında kullanılır. Psikolojik olarak sıcak beyaz ışığın ortam sıcaklığını 1 – 2 derece daha yüksek hissettirdiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak, satış istatistiklerine göre kuzey ülkelerde daha çok sıcak beyaz, ekvator bölgesine yaklaştıkça soğuk beyaz ışık tercihleri artmaktadır.